среда, 11. мај 2016.

Kineziterapijske trake

U zadnje vreme k-tape je postao sve popularniji u modernoj i sportskoj medicini zbog svoje jednostavne primene i delotvornosti.

Najviše je to izraženo kada se povreda dogodi na utakmici ili u nepredvidivim situacijama gde odmah možemo delovati na povredu.
Najčešće se koriste u četiri različite boje plava, crvena, crna i bež. One ne pokazuju razliku u kvaliteti sastava ili u svojstvima, već sve imaju jednaku sposobnost rastezanja. Boje se izabiru kao potpora terapiji pri čemu se mora naglasiti da je na prvom mestu odlučujuća tehnika postavljanja a boja deluje pozitivno na osobu. Crvena boja deluje kao aktivirajuća i poticajna. Plava deluje kao umirujuća, a bež boja je neutralna. Crna boja je nastala kao odgovor na trendove, često se upotrebljava u sportu.

Svakom čoveku je poznato delovanje boje.

Kada uđe u neku prostoriju, ako su zidovi obojani u plave tonove čovek se oseća drugačije nego kada bi ušao u prostoriju obojanu u crvenu ili crnu prostoriju, iste reakcije se pojavljuju i kod k-tapinga. Zalepimo li crvenu traku na povišen mišićni tonus ili na upaljenu strukturu, većina pacijenata će reagovati s još nadražujućim i neugodnim osećajem. Plava djeluje umirujuće i opuštajuće. Stavljanje crvenog k-tapea koristimo kad želimo stimulirati strukture i mišiće, povećati mišićni tonus a plavu boju kad treba umiriti mišićni tonus i strukture. Kada želimo da postavljanje k-tapea bude neprimetno zbog velike površine koristimo bež boju, posebno kod limfnog zastoja.

Nacin koriscenja i upotrebe kinezi traka pogledajte u nastavku:
Izvor: kinezitrake.com
          www.kineziterapija.com

Нема коментара:

Постави коментар